Het klinkt misschien gek uit onze mond, maar een coach lost het nooit op! Een coach heeft daarvoor de kennis niet, de ervaring niet, de bevoegdheid niet én de verantwoordelijkheid niet. Maar wie of wat dan wel?
Laatst werden wij gevraagd om een team te helpen wat al meerdere teamcoaches had ingezet in de afgelopen jaren. Dat had niet echt geholpen. Wel eventjes. Het had de spanning er een beetje afgehaald. En hoop aangewakkerd dat het nu beter zou gaan. Maar binnen 2 maanden waren de goede voornemens onder de druk van het werk weer weggezakt. Kwamen oude patronen weer naar boven en een half jaar later was het zoals het altijd was. Herkenbaar?
Voor ons als teamcoaches zeker. Het is een van de eerste dingen die we vaak horen als we teams spreken. Het lijkt bijna onvermijdelijk en het vervelende is dat elke keer wanneer dit gebeurt het geloof in dat het op te lossen is, minder wordt. Elke mislukking lijkt de kans op succes te verkleinen.
Zoals Winston Churchill al zei: “succes is niet voor altijd, mislukking is niet voor altijd, het gaat om de moed om door te gaan.” Dus wat hebben we te doen? Zorgen dat we moedig blijven. En het mooie is dat moed zich vermenigvuldigd wanneer je het samen doet.
Hoe doe je dit samen?
- Erkennen dat samenwerken in een groep niet eenvoudig is en dat het iets is wat voortdurend aandacht vraagt. Niet voor even.
- Niemand de schuld geven van het groepsgedoe, maar verantwoordelijkheid nemen voor jouw invloed op een positieve verandering in de groep.
- Tijd besteden aan hóe jullie met elkaar omgaan en ontdekken wat jullie patroon is wanneer de druk of chaos toeneemt.Beseffen dat jullie zelf de kennis en ervaring hebben om het groepsgedoe onder controle te krijgen, of beter gezegd te hanteren. Tenslotte zijn jullie het team.
- Ontdek wat jij zelf of jullie als team nog niet zo goed kunnen wanneer het gaat om samenwerken in een team van gelijken. Investeer om daar beter in te worden. En hier kan een teamcoach wel bij helpen!
Laat het samenwerken met je team je niet moedeloos, maar moedig maken! Groepsgedoe, het werkplezier of de kwaliteit van het werk negatief laten beïnvloeden is echt niet nodig.
Reactie plaatsen
Reacties